Hoe werken wij?

Wie is ‘Boer & Voedsel’?

Boer en Voedsel is een initiatief voor én door betrokken mensen, die voedsel beschikbaar willen houden voor zoveel mogelijk medemensen. We zijn pas sinds september 2021 van start, we experimenteren volop. En dat betekent ook dat er continu veel te leren en verbeteren valt. Wil je ook jouw steentje bijdragen? Lees dan verder op deze pagina!

Onze werkwijze

Voor iedereen die nieuw is, hieronder de uitleg van onze werkwijze:

  • We leveren binnen de driehoek van Almere, Amersfoort en Amsterdam.
  • De site is elke week open voor bestellingen van vrijdag tot en met maandag. 
  • Ons centrale distributiepunt is bij de Groene Ruyter in Bussum.
  • We hebben lokale distributiepunten in de dorpen/stadsdelen in ons leveringsgebied. 
  • Op donderdag van 14-16 uur is de uitgifte aan onze distributiepunthouders in Bussum
  • Als je een bestelling plaatst, kies je een distributiepunt.
  • Als je nieuw bent, word je toegevoegd aan de lokale Telegram groep van jouw distributiepunt. 
  • Daar wordt gecommuniceerd waar en wanneer je je bestelling kan ophalen.

Communicatie via Telegram

We hebben een aantal Telegram kanalen waar we met elkaar communiceren.

Tot slot, wij hebben 2 belangrijke doelstellingen, het beschikbaar houden van Voedsel, direct van de boer of producent én het verbinden van mensen. Ons centrale Boer en Voedsel kanaal waar we jullie op de hoogte houden van updates over ons collectief is te vinden op Telegram. Om onze communicatie helder te houden, maar ook ruimte te bieden om elkaar te ontmoeten, van gedachte te wisselen en het delen van informatie, hebben we de Boer en Voedsel chat in het leven geroepen. Neem gerust een kijkje!

We hebben per dorp of stad(deel) een aparte Telegram groep waar je bestelling kunt ophalen. Op dit moment hebben we actieve distributiepunten in: Hilversum, Bussum, Huizen, Laren/Eemnes, Soest/Baarn en Almere.

Er zijn ook groepen die nog geen distributiepunt-houder hebben of (nu nog) wat minder actief zijn. Zo zijn er groepen in Lelystad, Amsterdam Zuid en Amsterdam Watergraafsmeer die graag willen aanhaken, maar bij gebrek aan actieve leden, nu nog niet actief zijn. Woon je in een van deze gemeentes en wil je een actieve rol binnen Boer en Voedsel? Neem dan contact met ons op via hallo@boerenvoedsel.nl.  

Meedoen met ons collectief?

Wij zijn in september 2021 gestart met ons collectief. In de eerste maanden hebben veel mensen, in wisselende samenstelling, ons geholpen en daardoor hebben we veel voor elkaar gekregen.

Echter, iedereen die meehelpt, besteed daar tijd aan, en deze tijdsinvestering bleek voor velen, op den duur, toch niet haalbaar. We willen nu een structuur opbouwen waarbij iedereen die zich actief inzet voor het collectief daar voordeel uit haalt.

We willen dit doen door het geven van credits aan diegene die actief zijn in ons collectief en op deze manier de credits kan gebruiken om te bestellen op onze site.
Vooralsnog bieden we nog niet zo veel aan, maar in de toekomst willen we ons assortiment uitbreiden en zelfs onderzoeken of we ook andere producten of diensten kunnen aanbieden. De eerste concrete stappen naar een parallele samenleving dus.

Distributiepunt-houders: We willen naar een opzet waarbij distributiepunt-houders per orderregel (een product wat besteld wordt in zijn/haar distributiepunt) een kleine vergoeding krijgt. Op deze manier hopen we dat distributiepunthouders gestimuleerd worden om meer mensen aan te laten haken.

Product-eigenaren: Ben je zelf boer of produceer je producten die passen bij onze visie? Of ben je bereid om de communicatie en distributie met een specifieke producent op je nemen? Ook dan willen we je laten meedelen in onze omzet.

Wat we in ons eerste jaar geleerd hebben, is dat zelf alles ophalen bij boeren voor ons kleine kernteam te veel is. Ook zijn we er achter gekomen dat boeren zelf geen tijd of ruimte hebben om de producten naar ons toe te brengen, of hebben de gehele distributie uitbesteed aan een andere partij. Hierdoor gaan we voorbij aan onze kerngedachte: Voedsel toegankelijk houden. Ook in tijden als het nog lastig wordt om voor een redelijke prijs aan eten te komen. Wat we dus willen, zijn persoonlijke relaties opbouwen met iedereen die deel uit wil maken van ons collectief. Daarbij sluiten wij ook aan bij onze tweede belangrijke kernwaarde: Verbinden. Zodat we elkaar kunnen helpen, elkaar kunnen steunen en elkaar weten te vinden in tijden van nood.