Onze
boeren & telers

EEN NATUURLIJKE VERBINDING

ZUIDSCHERMER | Ted en Nicoline Vaalburg

Natuurlijke teler
Boer Ted.

Ted en Nicoline Vaalburg telen met passie knolselderij, aardappelen en pompoenen De teelt bevindt zich in de Schermerpolder en omstreken.

Het bedrijf zelf is gevestigd in Zuidschermer. Zuidschermer ligt in de gemeente Alkmaar, midden in Noord-Holland en ligt ongeveer 4 meter onder zeeniveau.

Zij zijn gespecialiseerd in het telen, wassen en verpakken van knolselderij. Zij leveren de gewassen knolselderij jaarrond .

Zij telen hun producten op een duurzame manier en zorgen dat de bodem in topconditie is. De gangbare teelt wordt zo natuurlijk mogelijk gedaan, met zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen.

Deels telen we ook gecertificeerd biologisch: biologische knolselderij, biologische aardappelen en biologische pompoenen. Biologisch telen wordt volledig natuurlijk verzorgd en beschermd en vraagt daarom meer zorg en tijd voor de teelt.

punthorst | Henk & Hillie Bunskoek.

Biologisch-dynamische
tuinderij Zonnehorst.

’In Punthorst, de gemeente Staphorst, op 5,5 hectare vruchtbare dekzandgrond, runnen Henk en Hillie Bunskoek een biologisch-dynamische gemengde tuinderij.

Zij telen een brede variatie aan groenten, op de volle grond en in een ‘koude’ kas. 
Bijen, wat kippen en een paar varkentjes verlevendigen de boel.

Veertig soorten tuinbouwgewassen in een kleine kas en in de vollegrond worden er op de Zonnehorst geteeld. Gewassen zoals cherry tomaten, komkommer in de zomer en winterpostelein en veldsla in het najaar.

Op de volle grond wordt sla, knolvenkel, boerenkool, spitskool, broccoli, suikermais, pompoenen etc geteeld.

SLOOTDORP | Arjan Biesheuvel.

Biologische Teler
Biesheuvel knoflook.

Arjan Biesheuvel is geboren en getogen in Middenmeer in de Wieringermeerpolder, opgegroeid op een boerderij, waar hij als kleine jongen al ontdekte dat hij in de voetsporen van zijn vader wilde treden en boer wilde worden.

Arjan is begonnen met een paar rijen knoflook en nu oogst hij gemiddeld al 500 ton per jaar. Inmiddels staat hij in Nederland en zelfs daarbuiten, bekend als de specialist in verse knoflook en knoflookproducten.

Arjan blijft zich verdiepen in de teelt van verse knoflook. Hij is altijd op zoek naar nieuwe knoflookrassen en om het hele proces, van het planten van de knoflook tot het afleveren in de winkel zo duurzaam mogelijk te laten verlopen.

Een deel van de oogst wordtd verwerkt tot gehakte verse knoflook en in potjes afgevuld. Het succes hiervan heeft geleid tot een uitgebreide productielijn die door Biesheuvel Knoflook in eigen huis gemaakt wordt.

Wieringerwerf | antroposofische zorgboerderij.

Antroposofische
zorgboerderij Dijkgatshoeve.

Op de boerderij wordt zorg verleend aan zestien mensen met een verstandelijke beperking. Zij wonen in twee groepen van acht bewoners.

Al onze bewoners werken in een van de vier werkgebieden, Op Dijkgatshoeve zijn vijf werkgebieden:

(1) het landbouwbedrijf met de koeien en schapen. (2) melkverwerking kaas- en kwarkmakerij (3) de bosbouw beheerswerkzaamheden van een van natuurgebieden in de Wieringermeer de groentetuin (4) de winkel en catering Duurzaamheid heeft een belangrijke plek in de gemeenschap. We hebben het Demeter certificaat voor het bedrijf.

Afgelopen najaar zijn er 236 zonnepanelen gelegd op het nieuwe dak van de stal. We maken gebruik van aardwarmte, en er is een computergestuurde palletkachel.

Wilhelmsoord | Wouter & Kathinka Kamphuis.

Tuinbouwbedrijf
't Leeuweriksveld.

’t Leeuweriksveld is een biologisch-dynamisch tuinbouwbedrijf in Wilhelmsoord vlakbij Emmen. Op 5,5 hectare dalgrond worden een scala aan diverse groenten verbouwd. Ook verschillende dieren lopen rond. Varkens ruimen het groenafval op en de vleeskoeien zorgen voor vruchtbare mest. Groenten Wouter en Kathinka Kamphuis hebben al met al een divers bedrijf. Een bedrijf met diverse gewassen zowel buiten als in de tunnelkas. Een ruimte vruchtwisseling van 1:6 zorgt ervoor dat de gewassen gezond blijven en de diversiteit hoog is. Naast bekende groenten zoals sperziebonen, worden er ook meer onbekendere groenten geteeld. Paars mosterdblad is zeer onbekend maar ongelovelijk lekker! Ook green in snow, paarse rettich en lucullus snijbiet behoren tot het pakket op ’t Leeuweriksveld.

Beusichem | Wemke van den Berg & Jacqueline de Danschutter.

biologische fruitteelt
Lindegaard.

Lindegaard is het bedrijf en de droom van Wemke van den Berg en Jacqueline de Danschutter.

De boomgaarden liggen verspreid over een paar percelen midden in de Betuwe. Elk perceel is verschillend. Op de grootste percelen staan hoogstambomen met appels en peren. Dit zijn vooral ‘oude rassen’ zoals Notarisappel, Goudreinetten, Sterappel, Glorie van Holland en Suikerpeer.

In een boomgaard vlak bij het huis telen ze vooral peren, hier staan vier verschillende rassen: Gieser Wildeman, Triomph du Vienne, Conference en Beurré Alexander Lucas. Deze rassen bestaan al vele decennia. Gieser Wildeman bijvoorbeeld, is een stoofpeer die prachtig rood kleurt als je hem stooft.

HAAFTEN | Aico & Kirsten de Jongh.

Kaasboerderij
de Buitenhoeve.

De Kaasboerderij wordt gerund door Aico en Kirsten. Zij verzorgen met veel passie en plezier voor hun 60 melkkoeien met daarbij behorend jongvee.

Zodra het weer het toelaat gaan de melkkoeien lekker naar buiten, op warme zomerdagen lopen ze s’ nachts buiten. Ook de droge (hoge zwangere) koeien en het oudere jongvee loopt zomers buiten op een van de percelen buitenaf, waaronder de uiterwaarden in Tuil.

De koeien worden gemolken met een melkrobot. De melkrobot draait dag en nacht, de koeien kunnen hierdoor zelf bepalen wanneer ze willen eten en gemolken willen worden.

De melk van de koeien wordt verwerkt tot echte boerenkaas en boerderijzuivel. De boerenkaas wordt gemaakt van rauwe melk en geeft een hele authentieke smaak.

Bussum | Bakkerij Stricker & Stricks bakery cafe.

Ambachtelijke bakker
Bakkerij Stricker.

Bakkerij Stricker bestaat ruim 25 jaar. In Bussum & Muiden. Het vakmanschap heeft ervoor gezorgd dat de variatie enorm is toegenomen; niet alleen tarwe, maar ook rogge, haver, gerst, gierst, mais en boekweit worden tot meel vermalen en in brood verwerkt.

Elke nacht en morgen worden meer dan 75 soorten overheerlijke broden gebakken. De specialiteiten, want zo kunnen zij hun met ambacht en liefde gebakken broden best noemen, worden dan ook door hun klanten zeer gewaardeerd.

Het gebak is 100 % ambachtelijk en gemaakt van eerste kwaliteit grondstoffen. Zo worden bijvoorbeeld hun producten uitsluitend met roomboter bereid. Zij leveren een grote verscheidenheid in gebak, verjaardagstaarten en bruidstaarten.

Logogebak en logotaarten is een persoonlijke banketspecialiteit. In principe kan iedere foto op zowel taart als gebak gemaakt worden. De afbeelding wordt gemaakt met natuurlijke kleurstoffen .

Biologisch telen
dat doen we met liefde.

ENS | van den dries.

Biologische teler
Keij van den Dries.

De opa van den Dries als pionier begonnen in de Noordoostpolder, later kreeg hij een bedrijf toegewezen. Daar groeide Digni van den Dries op. Maatschap Keij van den Dries werd in 1995 opgericht. In 1990 is het bedrijf van gangbare teelt overgeschakeld op biologische teelt. Inmiddels is zoon Krispijn van den Dries (foto) ook actief binnen het bedrijf en worden alle producten geproduceerd onder Demeter licentie.

“Voor die tijd was het een bijzondere stap om over te gaan op de biologische landbouw. Natuurlijk was de overstap spannend. Biologische landbouw had nog zoveel vragen die wij ook niet op konden lossen. Maar onze ervaring is als je denkt ‘we gaan het doen’ kun je die vragen ineens wel oplossen. Dat pionieren van toen proberen we nu nog steeds vast te houden. Iets doen waarvan andere zeggen dat het niet kan. Neem bijvoorbeeld de zilveruien. Dat past niet in de biologische teelt. Uien zouden zonder chemische middelen nooit goed groeien. Toch is het ons gelukt, als enige in Nederland. Daar zijn wij trots op. Het zit in onze genen om nieuwe dingen te doen.

We telen verschillende producten: graan, aardappels, spinazie, wortels, uien, witlofwortelen en “vergeten” groenten. Vergeten groenten zijn groenten die vroeger veel werden gegeten maar in de vergetelheid zijn geraakt. Groenten met hun eigen authentieke smaak. Vaak zeer geschikt voor de Hollandse omstandigheden en nog lekker ook. Ken je de regenboog wortelen met de kleuren paars, geel, wit en oranje? Een genot om alleen al naar te kijken en helemaal lekker op je bord.

Middenbeemster | akkerbouwbedrijf knook.

Biologische akkerbouw
Jan Knook.

Jan Knook is de derde generatie op dit bedrijf. Zijn opa komt uit Nieuwendam waar hij een akkerbouwbedrijf had. In 1915 bleek dat hij plaats zou moeten maken voor de stadsuitbreiding Amsterdam-Noord en heeft in 1917 dit bedrijf in de Beemster gekocht. Uiteindelijk heeft zijn opa daar al zijn tijd volgeboerd en is Knook's vader na zijn huwelijk in 1948 op deze boerderij gekomen van16 ha.

Jan Knook jr. is in 1985 op het bedrijf gekomen. In 2000 heeft Knook de stap gezet naar de biologisch teelt. “Ik heb altijd een sympathie gehad voor de biologische landbouw. Dit om redenen van milieu, bodemgezondheid maar vooral ook ik ervan overtuigt ben dat gewasbeschermingsmiddelen de biodiversiteit ernstige schade toebrengen.

Ook mijn eigen gezondheid en mijn weerstand om met gewasbeschermingsmiddelen te werken hebben uiteindelijk tot de omschakeling geleidt.

Marknesse | V.O.F. DE EERSTE

Gemengde biologische
boerderij De Eerste.

De gemengde biologische boerderij ‘De Eerste’ in Marknesse was ooit het allereerste bewoonde bedrijf in de Noordoostpolder. Bertiene van Oort (1955) en Gerrit Marsman sr. (1956) ontdekten dat het fijne Blokzijlzand van wat ooit een strand was, ideaal is voor groenteteelt. Later namen schoonzoon Erik Ploer en zoon Gerrit Marsman jr. het bedrijf over.

Tegenwoordig bestaat de VOF uit 4 mensen: Bertine van Oort, Gerrit Marman senior, Gerrit Marsman junior en Erik Ploer. Het areaal bestaat uit 85 ha waarvan 20 ha natuurgebied en 65 ha met onder meer aardappels, diverse koolsoorten, sla, pastinaak, prei, peen, voederbieten en gras/klaver. De 60 koeien, 250 kippen en varkens kunnen lekker buiten rond lopen. 85 % van de melk wordt verwerkt in eigen kaasmakerij. De overige 15 % gaat naar Ecomel.

De groente, vlees en eieren worden verkocht via de winkel, bezorgservice, groothandels, markten en voedsel collectieven zoals Boer & Voedsel.

Andijk | Theo & Hans Vlaar.

Biologische Telers
Theo en Hans Vlaar.

De broers Theo en Hans telen voornamelijk biologische bloemkool en andere groentes zoals, broccoli, aardappelen, pompoenen en andere kolen. Zij zijn de enige biologische bloemkool telers van West-Friesland!

Theo en Hans Vlaar zijn Lid van Oxin Growers

Emmeloord | Zorgboerderij Groeizaam

Zorgboerderij
Groeizaam.

Marc van Niekerk is manager van Boerderij GroeiZaam in Emmeloord. Een boerderij waar mensen met een beperking op hun eigen tempo en naar eigen kunnen, biodynamische groenten en bloemen telen. De 33 cliënten houden zes hectare grond bij. Een deel van die verse groenten wordt direct vanaf het land verkocht in de winkel op het eigen erf.

Zij telen rond de 30 tot 40 groenten, dit varieert van groenten die we allemaal kennen zoals tomaten, paprika’s, komkommers, rode bieten, andijvie. Maar ook de zogeheten vergeten groenten als winterpostelein, paarse spruitjes verschillende kleuren wortels. Voor die ‘aparte’  groenten is bewust gekozen.

Boerderij Groeizaam streeft naar een 100% cyclus. Wat kortweg inhoudt dat ze geen organische stoffen afvoeren en ook zo min mogelijk proberen aan te voeren. Zo maken ze van de afvalresten nieuwe compost en hebben ze eigen varkens, Bonte Bentheimers. Zij eten het onkruid en andere afval van de groenten op. Ze hebben hier een prachtig leven. Regelmatig gaan zij aan de wandel met ze, gewoon voor de lol.”

Middenmeer | Arie & Jochem Noordermeer

Biologische Teler
Maatschap Noordermeer.

De soorten groenten die Maatschap Noordermeer teelt wisselt jaarlijks. Zij telen onder andere winterpeen, spinazie, sperziebonen en kool (wit, rood, spits, spruit).

Verder wordt elk jaar op een derde van het land grasklaver, luzerne en granen geteeld om de grond vruchtbaar te houden. In 1986 is Ben Noordermeer (de vader van Arie) verhuisd vanuit de Flevopolder naar de Wieringermeerpolder. In 1991 heeft Arie het bedrijf officieel overgenomen. Zij teelden tot dan toe altijd gangbaar en maakten dus gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest.

Omdat Arie op een verantwoorde manier met de aarde om wilde gaan is hij in 2004 omgeschakeld naar biologische akkerbouw. Met een dak vol zonnepanelen wekt de familie Noordermeer hun eigen energie op om bijvoorbeeld de elektrische heftruck op te laden en de opgeslagen producten te koelen. Jochem Noordermeer, zal in de komende jaren het bedrijf van zijn ouders gaan overnemen en voortzetten.

Amsterdam | Moritz.

Gefermenteerde groente
Sauercrowd.

Als chef-kok heeft oprichter Moritz in Michelin-sterrenrestaurants door heel Europa gewerkt en alles geleerd over de nieuwe keuken en de kunst van koken en conserveren.

Zijn waarden: duurzame voedselproductie, crowd building, gezondheid, lokaliteit, decentralisatie en vooral een geweldige smaak binnen ons gefermenteerde voedsel.

de Crowd betekent gemeenschap, de Crowd betekent decentralisatie, de Crowd betekent dat we samen zijn in deze voedseltransitie naar een gezonder en planeetbestendig voedselsysteem.

Bij SauerCrowd willen ze gefermenteerde voedingsmiddelen samenbrengen op één platform. En het aanbieden van diversiteit in biologisch, handgemaakt plantaardig voedsel vol levensvatbare bacteriën om ons spijsverteringssysteem te versterken en vergroten

SauerCrowd staat voor biodynamische, biologische en regeneratieve landbouw als het toekomstige model van het kweken van planten om de mensheid te voeden.

Marknesse | familie Galema

Titus Brandsma Hoeve
Zuyderzee-asperges.

Zuyderzee-asperges, deze naam komt niet uit de lucht vallen. Het stukje grond, waar Simon en Titus Galema asperges verbouwen, is een voormalig buitendijks stuk.

De grondsoort van het perceel is humusrijk blokzijlerzand. Het fijnste zand ter wereld, zodat het ook in droge tijden, via capulaire opstijging niet uitdroogt.Uitermate geschikt voor asperges.

In 1981 heeft Simon (2e generatie) de boerderij overgenomen. In 1988 is hij omgeschakeld naar biologisch. Naast een kleine groep vleesvee (Siementhaler koeien), dat via huisverkoop verkocht wordt, worden er bloemkool, aardappels en sinds 2007 ook asperges verbouwd op het voormalig buitendijkse zuyderzeeperceel.

De 2e en 3e generatie (Simon & zoon Titus) zijn samen de firmanten van de asperge v.o.f. De oppervlakte asperges groeit gestaag en bedraagt nu de helft van het perceel. Tegenwoordig worden er ook groene asperges verbouwd. In 2016 was Titus nog winnaar NK aspergesteken. 1,45 kg asperges steken per kwartier was het maximaal haalbare. Zo zie je maar weer hoeveel werk het kost een paar kilootjes asperges bij elkaar te steken!