Item account niet geregistreerd of heeft geen view.php bestand.

Onze boeren

EEN NATUURLIJKE VERBINDING

bant | arnold van woerekom

Bodemische aardappelen van
Boer Arnold

Vanaf september 2022 werken we nauw samen met boer Arnold met zijn Bodemische aardappelen uit Bant. Wij onderschrijven zijn zienswijze op hoe gezond voedsel tot stand komt, namelijk het begint bij een gezonde rijke bodem. Op zijn website Bodemisch food kunt je uitgebreid informatie vinden over de manier waarop de aardappelen van Arnold worden geteeld. En waarom ze zo lekker, voedzaam en gezond zijn.

‘De teler is de dokter van de toekomst en de groentewinkel is uw apotheek zonder schadelijke bijwerkingen’

Naast het feit dat wij met trots zijn aardappelen verkopen, is Arnold echt onderdeel van ons collectief. Hij transporteert elke donderdag ook de Bodemische groente van boer Frank voor ons , daarnaast geeft hij zelfs de bestellingen voor ons distributiepunt Lelystad af, voordat hij klaar is met zijn rondje.

warmenhuizen | Frank & mieke hoogeboom

BERTA & Bodemisch
Frank Hoogeboom Groente

Van het in grote hoeveelheid telen van kolen, naar een gemengd BERTA en bodemisch bedrijf in de Noord-Hollandse kleigrond. Frank en zijn vrouw Mieke telen nu een kleine 2 jaar bodemisch en veel meer verschillende groentes. Het is soms nog wat experimenteren, want meerdere verschillende soorten groente telen, is toch een stuk ingewikkelder.

‘Alle groente wordt in de volle grond geteeld en dat proef je!’

In de volle grond worden onder andere kolen, knolselderij, boerenkool, spitskool, broccoli en pompoenen geteeld. In de wintermaanden bieden wij aan wat bewaard kan worden of wat nu nog uit de grond komt, zoals winterbloemkolen. 

Frank wil, naast het runnen van zijn eigen groentekar, zich richten op de consument, levert aan restaurants en initiatieven zoals Boer & Voedsel en draagt daardoor bij aan een stukje bewustwording van de consument. Weet wat je eet en wees daar ook kritisch op.

zeewolde | Bakker bart.

BERTA-Dynamisch brood
van Het Zonnelied

Elke donderdag rijden wij naar Zeewolde voor de lekkerste broden van Het Zonnelied. Bakker Bart maakt samen met bewoners van De Zonnehoeve ambachtelijk gebakken brood met alleen pure ingredienten.

De basis is het tarwe wat door de Zonnehoeve verbouwd wordt. Kenmerkend is daarbij dat we de hele tarwekorrel gebruiken, zodat de volle kiemkracht van het graan wordt benut. De tarwe die we gebruiken is van Demeter-kwaliteit en komt grotendeels van het omringende land. Zo komen de broden van Het Zonnelied op een zo natuurlijk mogelijke manier tot stand. Het graan en onze broden worden door boer, molenaar en bakkers met zorg, aandacht en vakmanschap bewerkt en gebakken.

‘Ons uitgangspunt is altijd geweest om zo puur mogelijk brood te bakken met uitsluitend grondstoffen van BERTA kwaliteit’

Bakkerij Het Zonnelied is in 1985 in Almere begonnen toen het met tarwe van de BERTA dynamische boerderij Zonnehoeve broden ging bakken. In 1991 vestigde Het Zonnelied zich op Zonnehoeve. Sindsdien is de bakkerij een onderdeel van de boerderij.

loosdrecht | boerderij van herk

Black Angus vlees van
boerderij Van Herk

Vanaf januari 2023 is Boer en Voedsel een samenwerking aangegaan met boerderij  Van Herk uit Loosdrecht.

Wij hebben in de oude melkopslag onze uitgifteplek, dus elke donderdag verdelen we al onze bestellingen daar met een groepje vrijwilligers.  Onze distributiepunthouders komen de bestellingen ophalen en vervoeren ze naar hun woonplaats, zodat jullie dezelfde dag nog kunnen genieten van jullie bestelling.

‘Alles gebeurt hier zoveel mogelijk met producten van eigen bodem, met minimaal medicijn gebruik, op een natuurlijke manier.’

Door deze samenwerking verkopen wij het vlees en de eieren van de dieren van deze boerderij, heerlijk om te zien hoe de dieren daar met zorg en liefde worden behandeld. 

Zeewolde | De Zonnehoeve

BERTA-dynamische zorgboederij De Zonnehoeve

Omdat wij brood afnemen van bakkerij Het Zonnelied, komen wij elke week op De Zonnehoeve. Wat een bijzondere plek. Het is er heerlijk rustig en toch zie je dat er veel gebeurd. We zijn in gesprek gegaan of we meer producten van De Zonnehoeve kunnen aanbieden op onze site. Voor dit seizoen hebben we walnoten uit hun eigen boomgaard en spaghetti pompoenen gehad.

'Aandacht en respect in de landbouw, dieren en zorg zijn de grondpijlers van ons bestaan'

Zonnehoeve is in 1981 gestart en daarmee één van de oudste BERTA-dynamische bedrijven in Flevoland. Het is een multifunctioneel landbouwbedrijf. Naast akkerbouw en veeteelt is er ook een tuinderij, bakkerij, manege, pensionstal, stoeterij en wordt zorg geïntegreerd in het productiebedrijf. De bedrijfsvoering is erop gericht om de landbouwkundige kringloop zo gesloten mogelijk te maken, dan immers kan de bodem rijker en vruchtbaarder worden en is een duurzame voedselproductie mogelijk.​

HAAFTEN | Aico & Kirsten de Jongh.

Kaasboerderij
de Buitenhoeve.

De Kaasboerderij wordt gerund door Aico en Kirsten. Zij verzorgen met veel passie en plezier voor hun 60 melkkoeien met daarbij behorend jongvee.

Zodra het weer het toelaat gaan de melkkoeien lekker naar buiten, op warme zomerdagen lopen ze s’ nachts buiten. Ook de droge (hoge zwangere) koeien en het oudere jongvee loopt zomers buiten op een van de percelen buitenaf, waaronder de uiterwaarden in Tuil.

De koeien worden gemolken met een melkrobot. De melkrobot draait dag en nacht, de koeien kunnen hierdoor zelf bepalen wanneer ze willen eten en gemolken willen worden.

De melk van de koeien wordt verwerkt tot echte boerenkaas en boerderijzuivel. De boerenkaas wordt gemaakt van rauwe melk en geeft een hele authentieke smaak.

Bussum | Bakkerij Stricker & Stricks bakery cafe.

Ambachtelijke bakker
Bakkerij Stricker.

Bakkerij Stricker bestaat ruim 25 jaar. In Bussum & Muiden. Het vakmanschap heeft ervoor gezorgd dat de variatie enorm is toegenomen; niet alleen tarwe, maar ook rogge, haver, gerst, gierst, mais en boekweit worden tot meel vermalen en in brood verwerkt.

Elke nacht en morgen worden meer dan 75 soorten overheerlijke broden gebakken. De specialiteiten, want zo kunnen zij hun met ambacht en liefde gebakken broden best noemen, worden dan ook door hun klanten zeer gewaardeerd.

Het gebak is 100 % ambachtelijk en gemaakt van eerste kwaliteit grondstoffen. Zo worden bijvoorbeeld hun producten uitsluitend met roomboter bereid. Zij leveren een grote verscheidenheid in gebak, verjaardagstaarten en bruidstaarten.

Logogebak en logotaarten is een persoonlijke banketspecialiteit. In principe kan iedere foto op zowel taart als gebak gemaakt worden. De afbeelding wordt gemaakt met natuurlijke kleurstoffen .

BERTA telen
dat doen we met liefde.

ENS | van den dries.

BERTA teler
Keij van den Dries.

De opa van den Dries als pionier begonnen in de Noordoostpolder, later kreeg hij een bedrijf toegewezen. Daar groeide Digni van den Dries op. Maatschap Keij van den Dries werd in 1995 opgericht. In 1990 is het bedrijf van gangbare teelt overgeschakeld op BERTA teelt. Inmiddels is zoon Krispijn van den Dries (foto) ook actief binnen het bedrijf en worden alle producten geproduceerd onder Demeter licentie.

“Voor die tijd was het een bijzondere stap om over te gaan op de BERTA landbouw. Natuurlijk was de overstap spannend. BERTA landbouw had nog zoveel vragen die wij ook niet op konden lossen. Maar onze ervaring is als je denkt ‘we gaan het doen’ kun je die vragen ineens wel oplossen. Dat pionieren van toen proberen we nu nog steeds vast te houden. Iets doen waarvan andere zeggen dat het niet kan. Neem bijvoorbeeld de zilveruien. Dat past niet in de BERTA teelt. Uien zouden zonder chemische middelen nooit goed groeien. Toch is het ons gelukt, als enige in Nederland. Daar zijn wij trots op. Het zit in onze genen om nieuwe dingen te doen.

We telen verschillende producten: graan, aardappels, spinazie, wortels, uien, witlofwortelen en “vergeten” groenten. Vergeten groenten zijn groenten die vroeger veel werden gegeten maar in de vergetelheid zijn geraakt. Groenten met hun eigen authentieke smaak. Vaak zeer geschikt voor de Hollandse omstandigheden en nog lekker ook. Ken je de regenboog wortelen met de kleuren paars, geel, wit en oranje? Een genot om alleen al naar te kijken en helemaal lekker op je bord.

Middenbeemster | akkerbouwbedrijf knook.

BERTA akkerbouw
Jan Knook.

Jan Knook is de derde generatie op dit bedrijf. Zijn opa komt uit Nieuwendam waar hij een akkerbouwbedrijf had. In 1915 bleek dat hij plaats zou moeten maken voor de stadsuitbreiding Amsterdam-Noord en heeft in 1917 dit bedrijf in de Beemster gekocht. Uiteindelijk heeft zijn opa daar al zijn tijd volgeboerd en is Knook's vader na zijn huwelijk in 1948 op deze boerderij gekomen van16 ha.

Jan Knook jr. is in 1985 op het bedrijf gekomen. In 2000 heeft Knook de stap gezet naar de BERTA teelt. “Ik heb altijd een sympathie gehad voor de BERTA landbouw. Dit om redenen van milieu, bodemgezondheid maar vooral ook ik ervan overtuigt ben dat gewasbeschermingsmiddelen de BERTAdiversiteit ernstige schade toebrengen.

Ook mijn eigen gezondheid en mijn weerstand om met gewasbeschermingsmiddelen te werken hebben uiteindelijk tot de omschakeling geleidt.

Marknesse | V.O.F. DE EERSTE

Gemengde BERTA
boerderij De Eerste.

De gemengde BERTA boerderij ‘De Eerste’ in Marknesse was ooit het allereerste bewoonde bedrijf in de Noordoostpolder. Bertiene van Oort (1955) en Gerrit Marsman sr. (1956) ontdekten dat het fijne Blokzijlzand van wat ooit een strand was, ideaal is voor groenteteelt. Later namen schoonzoon Erik Ploer en zoon Gerrit Marsman jr. het bedrijf over.

Tegenwoordig bestaat de VOF uit 4 mensen: Bertine van Oort, Gerrit Marman senior, Gerrit Marsman junior en Erik Ploer. Het areaal bestaat uit 85 ha waarvan 20 ha natuurgebied en 65 ha met onder meer aardappels, diverse koolsoorten, sla, pastinaak, prei, peen, voederbieten en gras/klaver. De 60 koeien, 250 kippen en varkens kunnen lekker buiten rond lopen. 85 % van de melk wordt verwerkt in eigen kaasmakerij. De overige 15 % gaat naar Ecomel.

De groente, vlees en eieren worden verkocht via de winkel, bezorgservice, groothandels, markten en voedsel collectieven zoals Boer & Voedsel.

Andijk | Theo & Hans Vlaar.

BERTA Telers
Theo en Hans Vlaar.

De broers Theo en Hans telen voornamelijk BERTA bloemkool en andere groentes zoals, broccoli, aardappelen, pompoenen en andere kolen. Zij zijn de enige BERTA bloemkool telers van West-Friesland!

Theo en Hans Vlaar zijn Lid van Oxin Growers

Emmeloord | Zorgboerderij Groeizaam

Zorgboerderij
Groeizaam.

Marc van Niekerk is manager van Boerderij GroeiZaam in Emmeloord. Een boerderij waar mensen met een beperking op hun eigen tempo en naar eigen kunnen, BERTAdynamische groenten en bloemen telen. De 33 cliënten houden zes hectare grond bij. Een deel van die verse groenten wordt direct vanaf het land verkocht in de winkel op het eigen erf.

Zij telen rond de 30 tot 40 groenten, dit varieert van groenten die we allemaal kennen zoals tomaten, paprika’s, komkommers, rode bieten, andijvie. Maar ook de zogeheten vergeten groenten als winterpostelein, paarse spruitjes verschillende kleuren wortels. Voor die ‘aparte’  groenten is bewust gekozen.

Boerderij Groeizaam streeft naar een 100% cyclus. Wat kortweg inhoudt dat ze geen organische stoffen afvoeren en ook zo min mogelijk proberen aan te voeren. Zo maken ze van de afvalresten nieuwe compost en hebben ze eigen varkens, Bonte Bentheimers. Zij eten het onkruid en andere afval van de groenten op. Ze hebben hier een prachtig leven. Regelmatig gaan zij aan de wandel met ze, gewoon voor de lol.”

Middenmeer | Arie & Jochem Noordermeer

BERTA Teler
Maatschap Noordermeer.

De soorten groenten die Maatschap Noordermeer teelt wisselt jaarlijks. Zij telen onder andere winterpeen, spinazie, sperziebonen en kool (wit, rood, spits, spruit).

Verder wordt elk jaar op een derde van het land grasklaver, luzerne en granen geteeld om de grond vruchtbaar te houden. In 1986 is Ben Noordermeer (de vader van Arie) verhuisd vanuit de Flevopolder naar de Wieringermeerpolder. In 1991 heeft Arie het bedrijf officieel overgenomen. Zij teelden tot dan toe altijd gangbaar en maakten dus gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest.

Omdat Arie op een verantwoorde manier met de aarde om wilde gaan is hij in 2004 omgeschakeld naar BERTA akkerbouw. Met een dak vol zonnepanelen wekt de familie Noordermeer hun eigen energie op om bijvoorbeeld de elektrische heftruck op te laden en de opgeslagen producten te koelen. Jochem Noordermeer, zal in de komende jaren het bedrijf van zijn ouders gaan overnemen en voortzetten.

Amsterdam | Moritz.

Gefermenteerde groente
Sauercrowd.

Als chef-kok heeft oprichter Moritz in Michelin-sterrenrestaurants door heel Europa gewerkt en alles geleerd over de nieuwe keuken en de kunst van koken en conserveren.

Zijn waarden: duurzame voedselproductie, crowd building, gezondheid, lokaliteit, decentralisatie en vooral een geweldige smaak binnen ons gefermenteerde voedsel.

de Crowd betekent gemeenschap, de Crowd betekent decentralisatie, de Crowd betekent dat we samen zijn in deze voedseltransitie naar een gezonder en planeetbestendig voedselsysteem.

Bij SauerCrowd willen ze gefermenteerde voedingsmiddelen samenbrengen op één platform. En het aanbieden van diversiteit in BERTA, handgemaakt plantaardig voedsel vol levensvatbare bacteriën om ons spijsverteringssysteem te versterken en vergroten

SauerCrowd staat voor BERTAdynamische, BERTA en regeneratieve landbouw als het toekomstige model van het kweken van planten om de mensheid te voeden.

Marknesse | familie Galema

Titus Brandsma Hoeve
Zuyderzee-asperges.

Zuyderzee-asperges, deze naam komt niet uit de lucht vallen. Het stukje grond, waar Simon en Titus Galema asperges verbouwen, is een voormalig buitendijks stuk.

De grondsoort van het perceel is humusrijk blokzijlerzand. Het fijnste zand ter wereld, zodat het ook in droge tijden, via capulaire opstijging niet uitdroogt.Uitermate geschikt voor asperges.

In 1981 heeft Simon (2e generatie) de boerderij overgenomen. In 1988 is hij omgeschakeld naar BERTA. Naast een kleine groep vleesvee (Siementhaler koeien), dat via huisverkoop verkocht wordt, worden er bloemkool, aardappels en sinds 2007 ook asperges verbouwd op het voormalig buitendijkse zuyderzeeperceel.

De 2e en 3e generatie (Simon & zoon Titus) zijn samen de firmanten van de asperge v.o.f. De oppervlakte asperges groeit gestaag en bedraagt nu de helft van het perceel. Tegenwoordig worden er ook groene asperges verbouwd. In 2016 was Titus nog winnaar NK aspergesteken. 1,45 kg asperges steken per kwartier was het maximaal haalbare. Zo zie je maar weer hoeveel werk het kost een paar kilootjes asperges bij elkaar te steken!