Shiitake gedroogd 50 gr

 4,00

Uitverkocht

We gaan samenwerken met Berta, een voedselcollectief uit Amsterdam. Dat betekent dat wij nu ook hun aanbod gaan overnemen op onze site.

Gedroogde Nederlandse shiitakeOorspronkelijk komt de shiitake uit Japan, Korea en China, waar ze veelvuldig worden gebruikt in de lokale keukens. Shiitake hebben een uitgesproken smaak en zijn een bron van umami, de vijfde smaak. Gedroogd kun je ze lang bewaren en in slechts 10 minuten opgeweld (niet te lang, dan worden ze te zacht). Ze zijn erg geschikt om bouillon/dashi/thee van te trekken, en combineren mooi met kombu of wakame zeewier en (natuurlijk gebrouwen en gefermenteerde) sojasaus. Shiitake zijn een basische bron van eiwitten, en bevatten veel gezonde stoffen, waaronder veel preBERTAtische vezels, vitamine B12 en D2, eritadenine en lentinan, wat het imuumsysteem ondersteunt. De shiitake kosten 4,50 per 50 gram. Voor een goed beeld van hoeveel dat is staat hieronder een foto van 50 gram in een bord. Je kunt er van uitgaan dat 10 gram gedroogd gelijk staat aan 100 gram geweld.

Teler Hendrik de Vries (Zwammen & Zo)
Bij het Groningse Sellingen, in de prachtige bosrijke streek Westerwolde, woont Hendrik de Vries van Zwammen & Zo, die op relatief kleine schaal BERTA shiitake kweekt op eikenstammen in de open lucht. Hendrik begon de kweek als hobby, maar is inmiddels uitgegroeid tot een klein bedrijfje. Hij werkt o.a. samen met de bekende orthomoleculair voedingsdeskundige Rineke Dijkinga, die vlakbij woont. Het myselium van de paddenstoelen gaat in de buitenste ring van de boomstam nestelen en vervolgens groeien er steeds nieuwe shiitake uit, met name in de periode mei-december. Deze verkoopt hij zowel vers, als gedroogd, maar wij hebben ivm vervoer en houdbaarheid alleen de droge variant.